Augalinės mitybos pasaulis tikrai pilnas įvairių patiekalų ir gamintis veganišką mėsą daug kam nekyla ir poreikio – ir taip yra nesuskaičiuojama įvairovė variantų, ką galima valgyti. Bet vienas iš mano pomėgių – toli gražu neveganiškus dalykus padaryti veganiškais, pavyzdžiui, išbandyti gaminti augalines mėsas, kuo panašesnes į tikrą.

Tada virtuvėj jaučiuosi truputį kaip stebukladarė, nes iš miltų ir prieskonių galiu padaryti kumpį. 😀
Kartais matau diskusijas, kad „kam veganai valgo tuos mėsos pakaitalus ir save apgaudinėja”. Tai čia kaip ir su bet kokiu maistu – kiekvienam savo, kiekvienas atranda savo balansą ir savo mėgstamus patiekalus, bet aš asmeniškai mėgstu tokius pakaitalus, nes tikrai ne dėl skonio atsisakau vartoti mėsą.
Augalinėje mityboje apstu skirtingų patiekalų, kuriuos išbandant mėsos pakaitalams vietos gali net nelikti, bet jei norisi tokio įprasto, pažįstamo maisto – kodėl nesusikūrus sau to pačio, ką valgo visavalgiai, tik be gyvūnų?
Bet nekviečiu nieko į diskusijas, kiekvienas valgo, ką nori valgyti. 😀 Ir su tais, kam įdomu dalinuosi veganiško kumpio receptu!

Kumpis pagaminamas iš populiaraus mėsos pakaitalo veganiškoje mityboje – seitano (kviečių miltų (glitimo)) ir skirtingų prieskonių.
O šis gavosi tikrai ganėtinai panašus į tikrą kumpį. Iš skonio, žinoma, jaučiasi, kad tai ne mėsa, bet išvaizda tai visai wow!
Jis puikiai tiks ant šventinio stalo ar įprastam draugų pasisėdėjimui.
Veganiškas kumpis su barbekiu glaistu
Ingredientai
Kumpiui
- 180 g. seitano miltų
- 45 g. kvietinių miltų
- 1 šaukštelis česnako miltelių
- 1 šaukštelis svogūnų granulių (miltelių)
- 2 šaukštai maistinių mielių dribsnių
- 1 šaukštelis rūkytos saldžiosios paprikos miltelių
- 2 šaukštai riešutų sviesto (smooth rūšies)
- 1 šaukštas klevų sirupo
- 55 g. pomidorų pastos
- 2 šaukštai barbekiu padažo
- 240 ml. šilto daržovių sultinio (240 ml. vandens ištirpinti puse kubelio daržovių sultinio)
- žiupsnis pipirų
Barbekiu glaistui
- 4 šaukštai klevų sirupo
- 4 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- 2 šaukštai barbekiu padažo
- 1 šaukštelis rūkytos saldžiosios paprikos miltelių
Instrukcijos
- Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
- Atskirai sumaišyti visus ingredientus glazūrai ir atidėti į šalį.
- Atskirai sumaišyti visus sausus ingredientus kumpiui, taip pat atskirai sumaišyti ir šlapius ingredientus kumpiui. Tada sumaišyti abi šias mases kartu. Visą tešlą minkyti apie 10 minučių.
- Suformuoti ovalo formos kumpį ir susukti į maistinę plėvelę, stipriai suspausti, kad susiformuotų tolygus kumpio paviršius.
- Išvynioti kumpį iš maistinės plėvelės, ištepti 1-2 šaukštais barbekiu glazūros ir stipriai susukti į aliuminio foliją, kad neliktų jokių tarpų. Kumpį su folija kepti orkaitėje apie 50 minučių (vis apverčiant kas 15 minučių). Iškepus – palikti šiek tiek atvėsti.
- Kumpiui atvėsus, supjaustyti jo viršų rombais (pjauti tik patį paviršių), kiekvieną rombą galima papuošti įspraudžiant po pipirą. Kumpį ištepti barbekiu glaistu ir kepti dar 15-20 minučių orkaitėje (180 laipsnių) vis išimant ir užtepant dar glazūros kas kelias minutes.
- Galima vartoti iškart arba atvėsus, šaldytuve gali būti laikomas kelias dienas.