Šalaviją maisto ruošime atradau visai neseniai. Prieš tai jie man buvo neaiškus ir visai nereikalingas augalas. 😀
Tada pabandžiau iš jų pasidaryti populiarius smilkalus – sage smudge sticks – labai užsikabinau. Ir galų gale pribrendau paragauti šalavijo su maistu. Nesigailėjau. 😁

Tad ir dalinuosi receptu, kur šalavijas man puikiausiai įsipaišė.
Makaronų apkepas su pievagrybiais ir šalavijais
Apkepas, praturtintas išskirtinio skonio suteikiančiais džiovintais šalavijais. Kokosų pieno padažas apkepui suteikia grietinėlės skonio, o mėgstantiems sūrį, apkepą galima juo apibarstyti prieš kepant arba įmaišyti į makaronus!
Ingredientai
- 200 g. nevirtų makaronų
- 230 ml. kokosų pieno kietosios dalies iš skardinės
- 150 ml. nesaldinto augalinio pieno
- 200 g. pievagrybių
- 180 g. tofu („marinated“ ar kitos rūšies su skoniu)
- 1 svogūnas
- 4 česnako skiltelės
- 1 šaukštelis džiovintų šalavijų
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1,5 šaukšto maistinių mielių
- ¾ šaukštelio druskos
- ¼ šaukštelio pipirų
- Šviežių krapų ar petražolių papuošimui
Instrukcijos
- Makaronus išvirti pagal instrukcijas ant pakuotės.
- Įkaitinti orkaitę iki 180°C temperatūros.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų. Ant vidutinės kaitros apkepti smulkintą svogūną, česnakus, pievagrybius ir rankomis sutrupintą tofu kartu su 0,5 šaukštelio druskos. Kepti, kol pradės lengvai apskrusti.
- Kokosų pieną, augalinį pieną, šalavijus, maistines mieles, ¼ šaukštelio druskos ir pipirus gerai išmaišyti.
- Dideliame dubenyje sumaišyti virtus makaronus su grybų ir tofu mišiniu, supilti kokosų pieno padažą ir gerai išmaišyti.
- Viską sudėti į kepimo skardą ir išlyginti paviršių.
- Kepti 25-30 min. arba kol viršus taps auksinės spalvos ir burbuliuos.
- Iškepus galima patiekti iškart, patiekti su šviežiais krapais ar petražolėmis.