Padažai

Veganiškas majonezas su akvafaba

Jaučiu, kad iškart reikia užakcentuoti, kad čia ne sveikuoliškas majonezas. Dažnai žmonės veganišką mitybą tapatina su sveikuoliška mityba, bet galiu tikrai patvirtinti, kad ne visi veganai valgo vien sveiką maistą. 😀

Lygiai taip pat ir šitam tinklaraštyje pateikti ne vien sveikuoliški receptai. Pavyzdžiui, ir šitas majonezas tikrai nebūtų priskirtas sveikų padažų kateogorijai. Bet užtat koks panašus į tikrą majonezą!

Beje, receptas ne mano – atradau jį Youtube kanale, kuris kiek patikrinau jau nebeegzistuoja, bet panašų receptą galima rasti pas daug maisto turinio kūrėjų.

Šitas majonezas maistine verte gal net gali prilygti tikram majonezui, nes naudojama daug aliejaus – bet tuo man ir patinka veganiška mityba, kai galima atkurti gyvūninius produktus ir jų skonį naudojant tik augalinius ingredientus.

Vienas keistesnių ingredientų šiame majoneze, na, tiksliau keisčiausias – akvafaba. Jeigu dar tik pradedat pažindintis su augaline mityba, gali būti, kad pirmą kartą girdit šitą terminą.

Akvafaba yra skystis, likęs nuo avinžirnių, kai šie yra konservuojami arba išverdami. Kaip paprasčiausia gauti akvafabos – nusipirkti skardinę konservuotų avinžirnių ir joje esančio skysčio tikrai pakaks šiam receptui. Jos nereikia skiesti ar dar kaip nors kitaip apdirbti.

O receptų su akvafaba tikrai yra ir daugiau! Pavyzdžiui, su ja gaminau šiuos blynus.

Recepte naudojamas nemažas kiekis rapsų aliejaus ir nesu bandžiusi ar majonezas tikrai pavyktų su kokiu ypač tyru alyvuogių aliejumi. Bet kiti prastesni aliejai, tokie kaip saulėgrąžų, tikrai tiktų.

Prieš receptą dar įkeliu greitą video kaip atrodo gaminimo procesas, nes jis labai svarbus! Svarbiausia plakti pradėti nuo dugno, nesumaišyti ingredientų, kol jie dar plakami ir tik lėtai kilti link viršaus:

Veganiškas majonezas su akvafaba

Nesudėtingas augalinio majonezo receptas, kuriame naudojama akvafaba – skystis likęs nuo konservuotų ar virtų avinžirnių.
Tipas Padažai
Porcijos 1 indelis

Įrankiai, įranga

  • Rankinis trintuvas (blenderis)

Ingredientai
  

  • 200 ml. aliejaus (recepte naudojamas rapsų, tiktų ir saulėgrąžų, o su alyvuogių aliejumi bandyti neteko, tad negaliu garantuoti, kad gautųsi)
  • 7 ml. obuolių acto
  • 65 ml. akvafabos (skysčio likusių nuo konservuotų ar virtų avinžirnių)
  • 15 g. garstyčių (man skaniausiai tinka grūdėtosios)
  • 7 ml. šviežios citrinos sulčių
  • 1 žiupsnis druskos

Instrukcijos
 

  • Viską sudėti į indą, kuriame maišysite su trintuvu (blenderiu), bet sudėti dar nemaišant, kad aiškiai atsiskirtų aliejus ir akvafaba.
  • Atsargiai įdėti rankinį trintuvą į sudėtus ingredientus ir palaukti bent kelias sekundes, kol viskas nusistovės. Nejudinant trintuvo pradėti malti ir laikyti nejudinant, kol masė dugne sutirštės (15-20 sekundžių ar daugiau), tada labai atsargiai ir lėtai pradėti jį judinti ir labai lėtai kilti link viršaus.
  • Malti, kol viskas bus tiršta, o tada palaikius šaldytuve dar šiek tiek sutirštės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto įvertinimas




Copy link