Go Back

Tinginių balandėliai su augaliniais kukuliais

Šis receptas puikiai atkuria įprastų lietuviškų balandėlių skonį, nors gaminimas yra gerokai lengvesnis ir naudojami tik augaliniai ingredientai.
Tipas Pagrindiniai patiekalai
Porcijos 4

Ingredientai
  

Kukuliams

  • 100 g. seitano miltų
  • 30 g. kvietinių miltų
  • 15 g. maistinių mielių dribsnių
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • 1 šaukštelis džiovintų petražolių
  • 1 šaukštelis svogūnų miltelių/granulių
  • 1/4 šaukštelio pipirų
  • 3/4 šaukštelio vištienos prieskonių (arba druskos)
  • 200 ml. vandens

Kukulių virimui

  • 1 litras vandens
  • 1 kubelis daržovių sultinio
  • 1 šaukštelis obuolių acto

Kopūstienei

  • 500-600 g. šviežio kopūsto
  • 2 nedidelės šviežios morkos
  • 1 svogūnas
  • sauja smulkinto poro
  • 1 daržovių sultinio kubelis
  • 2 šaukštai pomidorų padažo
  • 1 šaukštas obuolių acto
  • žiupsnis pipirų
  • druskos pagal skonį (aš pridėjau apie 0,5 šaukštelio)
  • 1,5 litro vandens

Instrukcijos
 

  • Sumaišyti visus sausus ingredientus kukuliams. Tuomet į masę įpilti 200 ml. vandens, išmaišyti ir paminkyti rankomis, kol ji bus vientisa ir tąsi.
  • Puode užvirti litrą vandens su kubeliu sultinio ir šaukšteliu obuolių acto. Į verdantį vandenį sudėti suformuotus kukulius (maždaug šaukštą masės suspausti į rutuliuko formą delnuose). Virti apie 30 min. vis pamaišant.
  • Kai kukuliai išvirs, juos apkepti keptuvėje ant šiek tiek aliejaus, kol jų kraštai paruduos ir išėmus į lėkštę atidėti į šalį. Apkepti nebūtina, bet man tikrai žymiai skaniau.
  • Nuskusti ir kubeliais susmulkinti morkas, susmulkinti svogūną ir porus. Supjaustyti kopūstą – gabalėliai neturi būti labai smulkūs.
  • Toje pačioje keptuvėje apkepti svogūną ir porus, kol suminkštės.
  • Į didesnį virimo puodą supilti 1,5 l. vandens, įdėti kubelį sultinio ir užvirti. Į verdantį vandenį sudėti smulkintus kopūstus, morkas, svogūną ir porus. Virti ant silpnos ugnies apie 50 min. arba kol kopūstai ir morkos bus minkšti.
  • Į kopūstienę įdėti pomidorų padažą, obuolių actą ir paragauti ar reikia papildomai druskos (recepte buvo pridėta dar maždaug 0,5 šaukštelio).
  • Kukulius galima sudėti į kopūstienę, kol dar karšta, kad pašiltų arba pasišildyti atskirai ir valgyti kartu.
  • Patiekti su virtomis bulvėmis.